top of page

Medyada Kalite ve “Hiç Haber”

Miktarı ihtiyacın üstünde artan pek çok şeyin fiyatı veya değerinin düşmesi gibi medyada da artan kurum ve marka sayısı her geçen gün kaliteyi düşürüyor. Aylar önce yapılan bir haberin, genellikle haber kıtlığı yaşanan tatil günlerinde, yeni bir konuymuş gibi tekrar gündeme getirilmesinden mi söz etmek gerekir; yoksa büyük puntolarla yazılan bir linke gittiğinizde karşınıza metin olarak değil, sayfa sayfa, kelime kelime bir haber getirilmesinden mi, insan bilemiyor.


Sayfada tek tek gideceksiniz ki her tıklama ilave bir reklam gelirine dönüşsün.


Yeri geliyor, okuduğumuz bir başlığın tam tersi içeriğe sahip haberler okuyoruz. Başlık mı doğru, haberin ayrıntısı mı diye düşünmek zorunda kalıyoruz. Artık gazete okumak bulmaca çözmek gibi.


Diğer yandan yeni moda hiçbir şey içermeyen haberler. Evet iddialıyız, artık hiçbir içeriği olmayan haberler var.


Son örneği dün okuduk. Başlık aynen şöyleydi:


Doların ateşi sönecek. Dolardaki yükseliş için MB devreye giriyor.


Bundan ne anlarsınız? Merkez Bankasının, yükselen dolara, elinde bulunan müdahale enstrümanlarından biriyle müdahale edeceğini, değil mi? Biz de öyle sandık; acaba ne yapılacak diye.


Gelin haberi birlikte okuyalım:


Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı sona erdi. Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında bir araya gelen kurul, son ekonomik gelişmeleri ele aldı.


Başbakan Yıldırım'ın başkanlığında toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı bitti. EKK Toplantısı'nda son zamanlarda döviz kurlarında yaşanan hareketlilik ele alındı.


Dolarda son günlerde yaşanan rekor artışın masaya yatırıldığı Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı sona erdi. 4 saat süren toplantının ardından yapılan açıklamada, ‘Ekonomik gelişmeler kapsamlı bir şekilde ele alındı. Ekonomimizin direncini artıracak reformlar hızlandırılacak. Reel sektörün desteklenmesine yönelik adımlar devam edecek. Merkez Bankası fiyat istikrarı için tedbirler alacak. Piyasalardaki hareketlilik küresel kaynaklı. Etkileri sınırlamak için tedbirler gözden geçirildi’ denildi.


Başbakan Yıldırım öğlen saatlerinde gazetecilerin sorularını yanıtlarken doların yükselişiyle ilgili şu açıklamada bulunmuştu: ‘Amerikan seçimlerinden sonra dünya ekonomilerinde hareketlilik başladı. Halen devam ettiğini biliyoruz. Vatandaşlarımız rahat olsun. Ülke ekonomisinin temelleri sağlamdır. Birçok ülkenin ekonomik göstergelerinden çok daha iyi durumdayız.’


Şimdi bu içerikten neler öğrendik?


· Başbakan Binali Yıldırım, kendi başkanlığında Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nu toplamış.


· Toplantıda son zamanlarda döviz kurlarında yaşanan hareketlilik ve ekonomik gelişmeler ele alınmış.


Ama “kapsamlı” olarak. Bu çok önemli. “Kapsamlı olmayan” ele alışlar bir işe yaramayacaktır!


· Reformlar hızlandırılacakmış. Hangileri?


Zaman zaman devletin ekonomi bakanı ve maliye bakanı bile “yapısal reformları hızlandırmamız gerekiyor, başka türlü orta gelir tuzağından çıkamayız” diyorlar. Demek ki reform yaptığımız yok. Ancak bu gazetecinin sorunu değil çünkü o haberden sorumlu. Bununla birlikte hızlandırılacak olanın hangi reformlar olduğunu da okuyucu anlayamıyor çünkü içerik yok.


· Merkez Bankası fiyat istikrarı için tedbirler alacakmış. Piyasalardaki hareketlilik küresel kaynaklıymış ve etkileri sınırlamak için tedbirler gözden geçirilmiş.


Zaten başlık bize bazı tedbirler alındığını söylüyor. Biz de bunun için boş bir haberi okumaya katlanıyoruz. Nedir bu tedbirler? Piyasalardaki hareketliliğin küresel kaynaklı olduğuna da itiraz etmiyoruz çünkü bu sadece bir tespit.


Sonuç olarak MB tarafından yapılan müdahalenin ne olduğu hâlâ belli değil!


· Kapanış yine başbakanın sözleriyle yapılıyor: “Rahat olabiliriz. Ekonomimizin temelleri sağlam. Birçok ülkeden iyi durumdayız.


Güzel.


Başlığa dönelim mi?


Doların ateşi sönecek. Dolardaki yükseliş için MB devreye giriyor.


Neymiş?


Hiçbir şey. Evet, hiçbir şey.


Yeni moda budur. “Hiç haber”...

Etiketler:

Öne Çıkanlar
Yakın Tarihliler
Arşiv
Etikete Göre Ara
bottom of page